BIOGRAFIE


Barry Atsma (1972, Bromley, UK) woonde als kind afwisselend in Engeland, Griekenland, Brazilië en Nederland. Zijn droom was om ooit proftennisser te worden, maar uiteindelijk koos hij voor een studie rechten, die hij na een jaar inruilde voor de toneelschool. Na zijn afstuderen werkte hij bij verschillende theatergezelschappen als De Appel, De Paardenkathedraal en Huis aan de Werf. Van 2002 tot 2012 was Barry verbonden aan Toneelgroep Amsterdam. Hier speelde hij onder andere de voorstellingen Angels in America, Husbands, Romeinse Tragedies en zijn eigen solo Denne. Hij schreef, speelde en co-regisseerde deze theatersolo, over een debiele jongen met grootheidswaan, geïnspireerd op zijn eigen mongoloïde broer Rimmert Atsma.

TELEVISIE
Op de televisie vertolkte hij vele gastrollen in series als Baantjer, Finals, Rozengeur & Wodka Lime, Waltz, Voetbalvrouwen en Gooische Vrouwen. Recentelijk speelde hij de titelrol in: Van Gogh, een huis voor Vincent, een vierdelige serie over het leven van Vincent van Gogh.

FILM
Na een aantal bij- en hoofdrollen in verschillende Nederlandse films wint Barry in 2009 een Gouden Kalf voor beste acteur voor de film Komt een vrouw bij de dokter, geregisseerd door Reinout Oerlemans. Voor deze rol als Stijn, in de film die meer dan 1 miljoen mensen naar de bioscoop trok, ontving hij datzelfde jaar ook een Rembrandt Award voor beste mannelijke acteur. Na dit project volgen meerdere hoofdrollen in diverse Nederlandse producties als Zwart Water, de remake Loft, Taped en recentelijker In jouw naam, Knielen op een bed violen en de romantische komedie Mannenharten. Barry Atsma richt zich tegenwoordig voornamelijk op het spelen in films, waarbij hij zijn blik niet alleen op Nederland gericht heeft. In 2013 heeft hij zijn eerste Hollywoodfilm, Hector and the Search for Happiness opgenomen, met medespelers Simon Pegg, Stellan Skarsgård en Christopher Plummer. Op dit moment is hij druk aan het filmen in Duitsland voor zijn Duitstalige debuut in Göttliche Funken.

In het voorjaar van 2013 brengt Barry samen met Isa Hoes een boek uit, getiteld Doordraven en overeind blijven, waarin beide acteurs verschillende columns bundelen en brieven en smsjes naar elkaar sturen.

Barry Atsma is ambassadeur van zowel het Diabetes Fonds als het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. Zelf is hij woonachtig in Utrecht en heeft twee dochters van 7 en 4 jaar.